czwartek, 25 lutego 2016

Spring rolls z aromatycznym sosem

Lubicie spring rolls?
Dla mnie to nowość, robiłam je po raz pierwszy i byłam zaskoczona smakiem. Niby to proste jedzenie: trochę makaronu ryżowego, świeże warzywa, a jednak dodatek wyrazistego, orientalnego sosu robi tu swoje i nadaje całości bardzo bogaty smak. Całość jest chrupiąca i pyszna :)

Warto zrobić chociaż raz, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.

Spring rolls z warzywami

Składniki:

  • papier ryżowy -około 10 płatów
  • makaron ryżowy - około 50 g
  • mała marchewka
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • kiełki brokułu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju lnianego
Sos do maczania:
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 papryczka pepperoni
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
  1. Makaron nitki przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem sojowym, olejem lnianym i ząbkiem czosnku.
  2. marchew i papryki pokroić w cienkie paseczki.
  3. Płaty papieru ryżowego pojedynczo namaczać w zimnej wodzie aż zmiękną. Przekładać na mokry talerz. Na środek nakładać składniki farszu - trochę makaronu, warzyw i kiełków. zwinąć w rulon jak na obrazku:
Zwijanie spring rolls
Przygotować sos:
imbir i czosnek zetrzeć, papryczkę bardzo drobno posiekać razem z pestkami. Dodać olej, sos rybny, soki z cytrusów i cukier. 
Odstawić na chwilę by smaku się przegryzły.

Rollsy zjadać maczane w sosie lub polane nim z wierzchu
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Już od roku się zabieram za ich zrobienie, ale chyba w końcu Twój sos mnie do nich przkonał. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się chyba z rok zabierałam do spring rollsów :)

      Usuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)