piątek, 15 sierpnia 2014

Idealna kasza gryczana z jajkiem sadzonym

Niby prosta sprawa - kasza gryczana z sadzonym jajkiem. Tymczasem wiele osób kasze gotuje w torebce, a jajko podaje z twardą, przypaloną skorupką od spodu. Dziś zapraszam na bardzo proste danie w wydaniu idealnym - sypka kasza gryczana pełna smaku i aromatu. Miękkie jajko z płynnym żółtkiem. Do tego jakaś suróweczka i obiad jest przepyszny.


Kasza gryczana z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej (mniej więcej tyle znajduje sie w jednym woreczku
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
  • płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • odrobina oleju do usmażenia jajka
  • szczypta soli
  • dowolne warzywa
przygotowanie:
  1. Kaszę wsypać do rondla i zalać 1,5 szklanki wody. Dodać listek laurowy, majeranek, sos sojowy i olej (jeżeli mamy możemy też dodać kilka pokruszonych suszonych grzybów). Przykryć i zagotować. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut, trzeba pilnować). Gdy woda zniknie z garnka odstawiamy go z ognia i owijamy szczelnie w koc lub duży ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.
  2. Na zimną patelnię wlewamy odrobine oleju. Wbijamy jajko i solimy. Przykrywamy i dopiero teraz włączamy ogień. Smażymy na wolnym ogniu aż białko się zetnie (nie odkrywamy przykrywki w tym czasie).

Smacznego!

Idealne jajko sadzone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)