Zachęcam do wypróbowania, warto :)
Pomidorowa potrawka z kurczaka |
Składniki:
- 0,6-0,7 kg piersi kurczaka
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę, dodajemy słodką paprykę, pieprz cayenne oraz po 1 łyżeczce bazylii i oregano. Wlewamy olej, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę*
- Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
- Pomidory miksujemy z dodatkiem pół szklanki wody i wlewamy do dużego garnka, dodajemy łyżeczkę bazylii i oregano i zagotowujemy
- Na rozgrzanej patelni teflonowej obsmażamy mięso aby lekko się zrumieniło.
- Usmażone mięso przekładamy do gotujących się pomidorów.
- Na tej samej patelni szklimy cebulkę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju)
- Cebulę przekładamy do mięsa razem z surową papryką.
- Dusimy 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
- Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy jeszcze 10 minut
Smacznego!
* Im dłużej będziemy marynować mięso tym lepiej. Polecam przygotować je dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)