czwartek, 18 lutego 2016

Potrawka z kurczaka w pomidorach

Łatwa w przygotowaniu i pyszna potrawka z kurczaka w pomidorach. Nie trzeba tu żadnych specjalnych umiejętności by zjeść zdrowo i smacznie. U nas potrawka podana z ryżem (gotuję go na sypko z kurkumą, stąd kolor)

Zachęcam do wypróbowania, warto :)

Pomidorowa potrawka z kurczaka

Składniki:

  • 0,6-0,7 kg piersi kurczaka
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
  1. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy słodką paprykę, pieprz cayenne oraz po 1 łyżeczce bazylii i oregano. Wlewamy olej, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na minimum godzinę*
  2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  3. Pomidory miksujemy z dodatkiem pół szklanki wody i wlewamy do dużego garnka, dodajemy łyżeczkę bazylii i oregano i zagotowujemy
  4. Na rozgrzanej patelni teflonowej obsmażamy mięso aby lekko się zrumieniło.
  5. Usmażone mięso przekładamy do gotujących się pomidorów.
  6. Na tej samej patelni szklimy cebulkę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju)
  7. Cebulę przekładamy do mięsa razem z surową papryką. 
  8. Dusimy 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  9. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy jeszcze 10 minut
Smacznego!

* Im dłużej będziemy marynować mięso tym lepiej. Polecam przygotować je dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)