Dla mnie to nowość, robiłam je po raz pierwszy i byłam zaskoczona smakiem. Niby to proste jedzenie: trochę makaronu ryżowego, świeże warzywa, a jednak dodatek wyrazistego, orientalnego sosu robi tu swoje i nadaje całości bardzo bogaty smak. Całość jest chrupiąca i pyszna :)
Warto zrobić chociaż raz, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
Spring rolls z warzywami |
Składniki:
- papier ryżowy -około 10 płatów
- makaron ryżowy - około 50 g
- mała marchewka
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- kiełki brokułu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju lnianego
Sos do maczania:
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 papryczka pepperoni
- sok z ćwiartki limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Makaron nitki przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem sojowym, olejem lnianym i ząbkiem czosnku.
- marchew i papryki pokroić w cienkie paseczki.
- Płaty papieru ryżowego pojedynczo namaczać w zimnej wodzie aż zmiękną. Przekładać na mokry talerz. Na środek nakładać składniki farszu - trochę makaronu, warzyw i kiełków. zwinąć w rulon jak na obrazku:
Zwijanie spring rolls |
Przygotować sos:
imbir i czosnek zetrzeć, papryczkę bardzo drobno posiekać razem z pestkami. Dodać olej, sos rybny, soki z cytrusów i cukier.
Odstawić na chwilę by smaku się przegryzły.
Rollsy zjadać maczane w sosie lub polane nim z wierzchu
Smacznego!
Już od roku się zabieram za ich zrobienie, ale chyba w końcu Twój sos mnie do nich przkonał. ;)
OdpowiedzUsuńJa też się chyba z rok zabierałam do spring rollsów :)
Usuń