Smak potrawy jest zdominowany przez truskawki - gruszka jest ledwo wyczuwalna. Ja dodałam ją żeby osłodzić placuszki - zawsze to dużo zdrowsze, niż dodanie cukru. Wyszły puchate i bardzo smaczne.
Placuszki orkiszowe z gruszką |
Składniki:
Na placki:
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 miękka gruszka
Na polewę:
- 2 czubate łyżki serka z jogurtu greckiego - klik
- truskawki (około 10 dałam)
- dodatkowo kilka truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Gruszkę obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zmiksować gruszkę, żółtko i jogurt naturalny.
- Dodać mąkę i wymieszać łopatką.
- Białko ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wmieszać łopatką w masę.
- Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)
- Gootowe placuszki przełożyć serkiem zmiksowanym z truskawkami. Udekorować owocami.
Smacznego!
Więcej takich przepisów poproszę. Uwielbiam placuszki, a dodatek domowego serka podbił moje serce :)
OdpowiedzUsuńPlacki uwielbiam i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił :-)
OdpowiedzUsuń