poniedziałek, 1 czerwca 2015

Placuszki orkiszowe z domowym serkiem truskawkowym

Propozycji na zdrowe śniadanie ciąg dalszy. Dziś zapraszam na placki orkiszowe z gruszką, a do tego serek kremowy labneh z truskawkami. Serek domowej roboty można zastąpić zwykłym, zmielonym twarogiem, a nawet naturalnym serkiem homogenizowanym (chociaż wtedy polewa może być rzadka).

Smak potrawy jest zdominowany przez truskawki - gruszka jest ledwo wyczuwalna. Ja dodałam ją żeby osłodzić placuszki - zawsze to dużo zdrowsze, niż dodanie cukru. Wyszły puchate i bardzo smaczne.

Placuszki orkiszowe z gruszką

Składniki:
Na placki:

  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 miękka gruszka
Na polewę:
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 
  2. Gruszkę obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Zmiksować gruszkę, żółtko i jogurt naturalny.
  4. Dodać mąkę i wymieszać łopatką.
  5. Białko ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wmieszać łopatką w masę.
  6. Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)
  7. Gootowe placuszki przełożyć serkiem zmiksowanym z truskawkami. Udekorować owocami.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Więcej takich przepisów poproszę. Uwielbiam placuszki, a dodatek domowego serka podbił moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki uwielbiam i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił :-)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)