wtorek, 2 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty

Uwielbiam sezon na młodą kapustę, zajadam sie nią w kółko w różnych postaciach. Tym razem prosta surówka, trochę inspirowana colesławem chociaż w smaku jest inna. Najbardziej mi smakowała gdy trochę sie przegryzła w lodówce, a por zmiękł i złagodniał, pyszności!

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • pół płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały por
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • jogurt naturalny - 3 do 5 czubatych łyżek (pod własny smak)
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kapustę drobno poszatkować i zasypać solą morską. Pougniatac chwilę jak ciasto i odstawić na pół godziny żeby zmiekła.
  2. Marchew zetrzeć na małych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę, pora bardzo drobno poszatkować.
  3. Gdy kapusta zmięknie wymieszać ją z pozostałymi składnikami. odstawić do lodówki do przegryzienia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)