środa, 17 lutego 2016

Pikantny twarożek

Pogoda sprzyja więc zaczęłam biegać. Oj nie jest lekko, gdy ostatnio robiło się to 15 lat temu w liceum. Póki co jedynie marszobiegi, bo co nagle to po diable i niema powodu, by przesadzać i nadmiernie szaleć. Szczególnie, że nawet marszobieg dał mi w kość.

Kondycjo, gdzie jesteś? Wracaj raz dwa, bo idzie wiosna.

Po bieganiu idealny będzie twarożek, a nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmajstrowała przy nim i nie podkręciła ostrości. Nawet nie wiedziałam, że chilli tak pasuje do twarogu. Było przepysznie :)

Pikantny twarożek 

Składniki (na 4 porcje)

  • 250 g twarogu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 zielony ogórek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płatki chilli
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść z jogurtem i cytryną.
Odłożyć 2-3 rzodkiewki do dekoracji, resztę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do twarogu. Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Twarożek posypać z wierzchu płatkami chilli tuz przed jedzeniem. Można posypać również zieleniną - szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Twarożek z chili jest rewelacyjny! I jeszcze z musztardą dijon. ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)