sobota, 9 stycznia 2016

Sałatka śledziowa z makaronem ryżowym

W okresie Świątecznym miałam tyle na głowie, że blogi leżały odłogiem, dopiero dziś zabrałam się za obrabianie zdjęć wykonanych dobre kilka tygodni temu. 

W drugiej połowie grudnia było trochę obżarstwa, wypadliśmy z rytmu zdrowego życia i teraz będziemy to nadrabiać, wobec tego na fit-appetit będzie się trochę działo. Dziś na przykład zrobiłam na szybko taką sałatkę śledziową z makaronem ryżowym - czyli tego, co akurat miałam pod ręką. Odpowiednie przyprawy i gotowe - smacznie, zdrowo. Sałatka jest idealna dla osób chcących obniżyć cholesterol.

Ilość śledzia w tej sałatce jest dość duża - my tak lubimy. Jeśli ktoś preferuje mniej intensywny smak ryby w sałatce to proponuję zmniejszyć ilość śledzia o połowę.

Sałatka ze śledziem i makaronem ryżowym
Składniki:
  • 4 płaty matiasa, wcześniej namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
  • pół opakowania makaronu ryżowego
  • pół dużego zielonego ogórka
  • 1 mała cebulka
Przyprawy:
Do śledzia:
3 łyżki oleju lnianego
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka suszonego koperku

Do makaronu:
3 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka lubczyku

Przygotowanie:

Śledzia kroimy w sporą kostkę, cebulkę drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę podobnej wielkości co śledzia.
Śledzia łączymy z olejem i przyprawami, dodajemy cebulkę, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy
Chłodny makaron łączymy z olejem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Dodajemy do makaronu ogórka.
Na dno małych miseczek wykładamy makaron z ogórkiem, na wierzch rozkładamy śledzia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)