W drugiej połowie grudnia było trochę obżarstwa, wypadliśmy z rytmu zdrowego życia i teraz będziemy to nadrabiać, wobec tego na fit-appetit będzie się trochę działo. Dziś na przykład zrobiłam na szybko taką sałatkę śledziową z makaronem ryżowym - czyli tego, co akurat miałam pod ręką. Odpowiednie przyprawy i gotowe - smacznie, zdrowo. Sałatka jest idealna dla osób chcących obniżyć cholesterol.
Ilość śledzia w tej sałatce jest dość duża - my tak lubimy. Jeśli ktoś preferuje mniej intensywny smak ryby w sałatce to proponuję zmniejszyć ilość śledzia o połowę.
Sałatka ze śledziem i makaronem ryżowym |
Składniki:
- 4 płaty matiasa, wcześniej namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
- pół opakowania makaronu ryżowego
- pół dużego zielonego ogórka
- 1 mała cebulka
Przyprawy:
Do śledzia:
3 łyżki oleju lnianego
1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka suszonego koperku
Do makaronu:
3 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka lubczyku
Przygotowanie:
Śledzia kroimy w sporą kostkę, cebulkę drobno siekamy, ogórka kroimy w kostkę podobnej wielkości co śledzia.
Śledzia łączymy z olejem i przyprawami, dodajemy cebulkę, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy
Chłodny makaron łączymy z olejem i przyprawami, dokładnie mieszamy. Dodajemy do makaronu ogórka.
Na dno małych miseczek wykładamy makaron z ogórkiem, na wierzch rozkładamy śledzia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)