wtorek, 24 listopada 2015

Zdrowe ciasto czekoladowe - wycieczka nad Świder

W każdą sobotę staramy się jakoś przyjemnie, rodzinnie spędzić czas. Tym razem wybraliśmy się nad świder koło Otwocka, spacerowaliśmy kilka godzin przy dość chłodnych temperaturach więc niezbędny był prowiant żeby dostarczyć organizmowi paliwa.

Czy to ciasto jest zdrowe? Tak, ale nie dla każdego. Jeśli spędzisz dzień przed telewizorem i zjesz kilka kawałków tego ciasta to nie zdołasz spalić kalorii, które ono dostarcza. Ciacho jest wysokoenergetyczne i idealne na zdrową przekąskę dla osób aktywnych. Tym preferującym wypoczynek kanapowy raczej nie polecam.

Co do samego smaku ciasta - dla nas był fantastyczny. Czekolada i banany to połączenie idealne, a do tego kawałki orzechów - pyszności. Ciasto jest wilgotne i ciężkawe, nasycicie się jednym kawałkiem. Bardzo łatwo je przygotować, zajmuje to dosłownie kilka minut + pieczenie. Zdecydowanie warto je zrobić. Można też surowe ciasto upiec w mniejszych foremkach i otrzymać mniejsze ciastka na raz. Swoje upiekłam w niedużej okrągłej silikonowej formie i pokroiłam w trójkąty, a żeby nie brudzić palców każdy trójkąt włożyłam w papierową foremkę do muffinów - bardzo dobrze się sprawdziły.

Zdrowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 2 banany
  • 10 suszonych daktyli
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do rondla i dodać daktyle, zagotować. Na małym ogniu gotować około minuty żeby owoce zmiękły. Zdjąć z ognia, dodać banany i zmiksować całość na gładką masę (można chwilę odczekać żeby mleko ostygło)
  2. W misce wymieszać mąkę, startą czekoladę, posiekane grubo orzechy. Dodać jajko, olej i mus bananowy, dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyc do silikonowej formy i piec w 190 stopniach do suchego patyczka (u mnie około 35 minut)
Smacznego!

A tu mała fotorelacja znad świdra :)




















9 komentarzy:

  1. Trudno się nie oprzeć i ciastkom i widokom:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takim ciastem można zajadać się do woli!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj wypróbuję... myslisz że jak przełożę ciasto do foremek na babeczki to też się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale szybciej się upiecze. Trzeba sprawdzać patyczkiem :)

      Usuń
    2. dzięki za info! Dam znać jak wyszło :)

      Usuń
    3. Też jestem ciekawa babeczkowej wersji :)

      Usuń
    4. pyszne, wilgotne i najlepsze czekoladowe babeczki jakie w życiu jadłam!!!
      dzisiaj będę robić już 4 raz :)))

      Usuń
    5. Super :) Bardzo się cieszę :)

      Usuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)