Mięso z rosołu często wykorzystuję do przygotowania pasztetu grzybowego - przepis tutaj
Wykorzystanie mięsa z rosołu |
Składniki:
- Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek wołowiny
- warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka
- 250g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- płatki owsiane górskie: około 3 łyżek
- żółta papryka
- 3 ogórki konserwowe
- Przyrawy: papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.
- Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.
- Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
- Mięso mielimy razem z warzywami, cebulą i większością pieczarek (około 1/5 odkładamy na bok)
- Masę doprawiamy musztardą, chrzanem i przyprawami pod własny smak (u mnie mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)
- Na samym końcu wbijamy surowe jajko i i zmielone płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.
- Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki ogórka, papryki i pieczarek. Ściskamy by mocno do siebie przylegały (jak na zdjęciu - wybaczcie jakość ale w kuchni mam kiepskie światło). Takie mini szaszłyki otulamy na około masą mięsną. Wyrównujemy.
- Gotowe kofty układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach, po czym odwracamy kofty na drugą stronę i dopiekamy kolejne 20 minut.
- Przed podaniem można wyjać patyczki lub je zostawić, wedle uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)