poniedziałek, 6 lipca 2015

Twarożek cytrynowy z arbuzem i malinami - śniadanie na upał

Proste i zdrowe śniadanie lub deser. Arbuz jest idealny na takie upalne dni - nawadnia i orzeźwia jednocześnie. Do tego delikatny twarożek z nutą cytrynową i odrobina domowego soku malinowego. Ja ten twarożek zjadłam sam, bez niczego (nie jadam chleba), można też podać go do placuszków orkiszowych przepis tutaj albo do jakichś płatków śniadaniowych, naleśników czy zwykłej owsianki. Pyszności!

Twarożek cytrynowy z arbuzem i sokiem malinowym

Składniki:

  • 250g chudego białego sera
  • 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ćwiartka małego arbuza
Na sok malinowy:
250g malin i 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:
W misce wymieszać sery i sok cytrynowy. Podać z pokrojonym arbuzem, przed podaniem polać sokiem malinowym.

Przygotowanie soku malinowego:
Maliny opłukać i włożyć do rondelka, zasypać cukrem i podgrzewać aż cukier się rozpuści a maliny rozpadną (nie gotować)
Masę przetrzeć przez sito.
Wyjdzie nam mały słoiczek soku. Można nim polewać dania tego typu lub po trochu dodawać do herbaty. Do jednej porcji takiego serka dodałam małą łyżeczkę soku.


1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)