Zdrowe kotlety mielone |
Składniki (na 2- 2,5 porcji)
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 płaskie łyżeczki musztardy
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych Górskich (zblendowanych lub zmielonych)
- 1 średnia cebula biała
- pół cebuli czerwonej (jeśli nie ma można zastąpić białą)
- 2 większe pomidory
- 1 łyżka soku z limonki
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- łyżka oleju
- pół kulki mozzarelli
- sól morska, pieprz
Przygotowanie:
- Posiekać drobno białą cebulę. Wymieszać z mięsem, musztardą, jajkiem i zlendowanymi płatkami owsianymi. Doprawić solą morską i pieprzem
- Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić wodnistą część z pestkami. Sam miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Pomidora wymieszać z kolendrą i posiekaną czerwoną cebulą. Dodać łyżkę oleju i soku z limonki, wymieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy miseczki z mięsa - najpierw płaski, okrągły kotlet, w którym następnie robimy wgłębienie używając na przykład stopki od kieliszka do wina. (ja równe okręgi uformowałam kawałkiem obciętej plastykowej butelki - ale to nie jest konieczne, można uformować rękami)
- Miseczki napełniamy przygotowanym farszem z pomidora. Posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą.
- Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach do zrumienienia sera.
Ja takie miseczki podałam z ryzem, ale lubię też dać do nich na przykład dwa rodzaje surówek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)