sobota, 23 maja 2015

Ryż na sypko

Po 2 tygodniach wczasów "dla aktywnych" wracam z nową energią, zwarta i gotowa do pracy. Niebawem zamiesczę relację, tymczasem na dobry początek prosty przepis na ryż na sypko.
Od dawna nie gotuję już ryżu w torebkach. Wystarczy zapamiętać proporcje ryżu do wody (1:2) i oto cała filozofia gotowania. Do tego przyprawy takie, które akurat pasują nam do potrawy.
Ryż wychodzi sypki, a ja dla nadania mu jeszcze odrobiny wilgotności lubię na sam koniec dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Polecam przygotowywanie ryżu w ten sposób. Podobnie robię też kaszę gryczaną, przepis znajdziecie tutaj kasza gryczana gotowana na sypko

Ryż na sypko

Składniki:

  • 3/4 szklanki surowego ryżu
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ćwierć płaskiej łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie: sól
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ryż wsypać do rondla i zalać wodą. Dodać przyprawy i wymieszać. 
Postawić na niedużym gazie. Gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę (u mnie około 10 minut - trzeba stale mieć garnek na oku)
Gdy cała woda zniknie zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w gruby koc albo ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.
Na sam koniec można ryż wymieszać z jogurtem naturalnym. 

Smacznego!
Ryż na sypko z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)