wtorek, 28 kwietnia 2015

Wiosenna surówka z kapustą pekińską + przerwa urlopowa na blogu

Surówek u mnie pod dostatkiem. Tym razem wiosenna surówka pełna smaku - chrupiąca i świeża.

Na obu blogach zapowiada się 2 tygodniowa przerwa urlopowa, w tym czasie nie będę odpowiadała na maile ani komentarze. Po powrocie natomiast zdam relację z wczasów "dla aktywnych" nad morzem :)

Wiosenna surówka z kapustą pekińską

Składniki:

  • 1 spora główka młodej kapusty pekińskiej
  • 1 pęczek młodej rzodkiewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 pomidory 
  • 1 mała cebula (nie koniecznie)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ulubione zioła - ja dodałam do surówki trochę listków świeżego tymianku oraz łyżeczkę suszonego oregano.
  • Szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Kapustę szatkujemy drobno, posypujemy solą morską i chwilkę ugniatamy jak ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania innych składników
  2. papryki kroimy w niedużą kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, wyjmujemy wodnistą część z pestkami, a sam miąższ kroimy w kostkę.
  3. Szczypiorek siekamy na paski około 0,5 cm grubości
  4. rzodkiewke kroimy w drobne plasterki
  5. cebulę w drobniutką kostkę
  6. Wszystkie warzywa dodajemy do kapusty. Doprawiamy olejem, cytryną, ziołami. Dokładnie mieszamy
Smacznego

Surówka ze świeżych warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)