piątek, 29 maja 2015

Owsianka na soku jabłkowym

Dbając o zdrowie warto regularnie sięgac po owsianki. Niektórzy robią je na wodzie lub mleku, a u mnie dziś bardziej "dosmaczona" wersja, bo płatki owsiane przygotowałam z sokiem jabłkowym. Idealnie byłoby taki sok uzyskać samemu ze świezych owoców, ale z powodzeniem nada się również kupny, świeży sok (kilka firm produkuje takie soki jednodniowe niesłodzone i niepasteryzowane). Jeśli takiego nie uda się kupić to wybierzcie sok pasteryzowany, ale nie dosładzany.

Owsianka na soku jabłkowym

Składniki:

  • 100 ml soku jabłkowego
  • płatki owsiane górskie - tyle samo, co soku. Odmierzyłam ilość szklanką o pojemności 100 ml
  • 2 czubate łyzki naturalnego serka homogenizowanego
  • ulubione bakalie: u mnie suszone owoce, orzechy i uprażone płatki migdałów
Przygotowanie:
sok podgrzać, ale nie zagotować. Gorącym sokiem zalać płatki i wymieszać. Odstawić do napęcznienia i przestudzenia.
W szklance przekładać warsty owsianki:
  • połowa płatków
  • 1 łyżka serka
  • posiekane bakalie
  • połowa płatków
  • 1 łyżka serka
  • posiekane bakalie

Można też użyć świeżych owoców zamiast bakalii.
Smacznego!
Szybka owsianka z bakaliami

4 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)