wtorek, 21 kwietnia 2015

Surówka z białej kapusty

Prosta i smaczna surówka z białej kapusty. Podałam ją do grillowanych koft z indyka - przepis tutaj.
Podobną surówkę robię też z młodej kapusty i ogórków gruntowych, przepis zamieszczę w sezonie :)

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • 1 czubata szklanka drobno poszatkowanej kapusty (ja swoją starłam na tarce jarzynowej)
  • 2 większe ogórki konserwowe
  • pół pęczka koperku
  • spora szczypta soli morskiej
  • sok z cytryny do smaku - u mnie łyżeczka
Przygotowanie:
  1. Kapustę posypać solą i pougniatać chwilę jak ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny żeby zmiękła.
  2. Do kapusty dodać starte na grubych oczkach ogórki i drobno posiekany koperek.
  3. Doprawić cytryną
Smacznego!

Podając taką surówkę dla gości warto na każdej porcji położyć małą cząstkę cytryny. Surówka będzie ładniej się prezentowała, a do tego każdy będzie mógł sobie doprawić pod własny gust. Do tego kawałki cytryny dają ciekawy, świeży aromat przy stole.

1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)