środa, 15 kwietnia 2015

Surówka - bomba witaminowa

Surówka z kalarepy




Surówka z kalarepy gości u nas dość często - to jedna z naszych ulubionych surówek do obiadu. Jest bardzo soczysta, lekko słodkawa a zarazem pikantna. Pyszna! Przy tym bardzo zdrowa - mnóstwo najróżniejszych witamin i niewiele kalorii. Kalarepa w smaku przypomina trochę surowego kapuścianego głąba :) Dodatek kiełków zaostrza smak surówki. Spróbujcie koniecznie :)
Wedle informacji jakie posiadam kalarepa nie jest wskazana dla osób chorujących na tarczycę.

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa
  • 2 marchewki
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • mała garść kiełków brokuła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Warzywa obieramy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki a kalarepę i jabłko na dużych. Dodajemy kiełki i doprawiamy.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie ,uwielbiam takie surówki )

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)