wtorek, 7 października 2014

Frittata ze szpinakiem i warzywami

Proste, smaczne i zdrowe śniadanie, czyli moja ulubiona frittata w kolejnej odsłonie. Dziś ze świeżym szpinakiem i warzywami na patelnię.

Brakiem serduszkowych foremek silikonowych się nie martwcie, można użyć zwykłej tortownicy wysmarowanej odrobiną masła czy patelni przeznaczonej do użytkowania również w piekarniku.

Frittata ze szpinakiem i warzywami

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/3 opakowania warzyw na patelnię (dowolna mieszanka)
  • 1 łyżka mleka
  • 1 pomidor
  • 1/3 cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie:
  1. Warzywa na patelnię przygotować wedle opisu na opakowaniu lub ugotować na parze ( z pary sa smaczniejsze i zdrowsze niż z patelni)
  2. szpinak drobno posiekać. Pomidor i cebulę pokroić w kostkę.
  3. W miseczce wymieszać jajka, mleko, przyprawy i posiekany szpinak.
  4. Do silikonowych foremek przełożyć wszystkie warzywa i zalać masą jajeczną. można zamieszać, by masa dobrze się rozprowadziła.
  5. Piec w 200 stopniach do ścięcia się jajek (u mnie około 25 minut)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)