Brakiem serduszkowych foremek silikonowych się nie martwcie, można użyć zwykłej tortownicy wysmarowanej odrobiną masła czy patelni przeznaczonej do użytkowania również w piekarniku.
Frittata ze szpinakiem i warzywami |
Składniki:
- 4 jajka
- garść świeżego szpinaku
- 1/3 opakowania warzyw na patelnię (dowolna mieszanka)
- 1 łyżka mleka
- 1 pomidor
- 1/3 cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie:
- Warzywa na patelnię przygotować wedle opisu na opakowaniu lub ugotować na parze ( z pary sa smaczniejsze i zdrowsze niż z patelni)
- szpinak drobno posiekać. Pomidor i cebulę pokroić w kostkę.
- W miseczce wymieszać jajka, mleko, przyprawy i posiekany szpinak.
- Do silikonowych foremek przełożyć wszystkie warzywa i zalać masą jajeczną. można zamieszać, by masa dobrze się rozprowadziła.
- Piec w 200 stopniach do ścięcia się jajek (u mnie około 25 minut)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)