Curry z kalafiora |
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 3 marchewki
- 0,4 kg fasolki szparagowej
- kawałek korzenia imbiru, około 1 cm
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- pół cebuli
- szczypta chilli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki (około 1 cm). Odciąć końcówki fasolki, pokroić na kawałki około 3 cm.
- Zagotować wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucić warzywa i gotować 5 minut. Odcedzić.
- Na dużej patelni zagrzej olej. Zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż.
- Dodaj warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Przykryj i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną (powinny pozostać lekko twarde). U mnie około 20 minut.
Smacznego!
Inspiracja tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)