środa, 8 października 2014

Curry z kalafiora - przepyszne

Coś dla miłośników kalafiora i curry :) Pyszne, lekko pikantne, wyraziste w smaku warzywne curry, wspaniałe do obiadu zamiast surówki. Ciekawe urozmaicenie diety :) Nam bardzo smakowało, a kalafiora mieliśmy tak ogromnego, że podwoiliśmy pozostałe składniki :) Cłay garnek curry zjedliśmy z mężem w 3 dni, było pysznie!

Curry z kalafiora

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
  • 3 marchewki
  • 0,4 kg fasolki szparagowej
  • kawałek korzenia imbiru, około 1 cm
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pół cebuli
  • szczypta chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Kalafior podzielić na różyczki, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki (około 1 cm). Odciąć końcówki fasolki, pokroić na kawałki około 3 cm.
  2. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucić warzywa i gotować 5 minut. Odcedzić.
  3. Na dużej patelni zagrzej olej. Zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. 
  4. Dodaj warzywa, przyprawy i zalej bulionem. Przykryj i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną (powinny pozostać lekko twarde). U mnie około 20 minut.
Smacznego!

Inspiracja  tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)