piątek, 10 października 2014

Szaszłyki z udek kurczaka

szaszłyki to wspaniała propozycja dla wszystkich dbających o linię. Dzięki nim talerz wygląda wspaniale i obficie podczas gdy w rzeczywistości bardzo przeważają na nim warzywa.
Dziś pyszna wersja, bo do szaszłyków użyłam mięsa z udek kurczaka - jest z nim więcej zachodu, ale zdecydowanie warto, bo jest dużo smaczniejsze od piersi.

Szaszłyki z udek kurczaka

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 kg pieczarek
  • ulubione przyprawy do kurczaka: ja użyłam słodkiej papryki i chilli
  • olej rzepakowy
  • patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
  1. mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki
  2. Do mięsa dodać przyprawy, zalać kilkoma łyzkami oleju i dobrze wymieszać. odstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kawałki odpowiadające wielkością mięsu.
  4. Cebulę pokroić w ćwiartki i rozdzielić warstwy. 
  5. Do mięsa dodać cebulę i wymieszać. Nabijać na patyczki kolejne warstwy.
  6. Piec 35 minut w 200 stopniach
Smacznego!

u mnie podane z curry z kalafiora

Zdrowy obiad: szaszłyki z udek kurczaka oraz curry z kalafiora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)