poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Frittata z warzywami i chilli

Propozycja śniadaniowa, chociaż lubię też zrobić sobie frittatę na obiad. Dla mnie musi być wyrazista i solidnie doprawiona, najlepiej na pikantno. Jeśli chodzi o warzywa to pasują wszystkie mieszanki, więc śmiało możecie wybrac swoją ulubioną. W mojej mieszance były ziemniaki, fasolka szparagowa, papryka i cukinia.
Gorąco polecam!


Składniki:

  • Pół opakowania mrożonki "warzywa na patelnię" -rodzaj i marka wedle własnego uznania
  • 3 jajka
  • łyżka mleka
  • 1 pomidor
  • pół pęczka szczypiorku
  • szczypta pieprzu i chilli
  • mała garść ulubionych kiełków (opcjonalnie)
  • ketchup
  • odrobina oliwy lub oleju rzepakowego 
  • 1 cienki plasterek żółtego sera (użyłam sera mierzwionego)
Przygotowanie:
  1. Warzywa przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
  2. Jajko roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek (łyżeczkę odłożyć do dekoracji)
  3. 3/4 pomidora pokroić w kosteczkę. Wymieszać z usmażonymi warzywami.
  4. Warzywa przełożyć do foremki* i zalać masą jajeczną.
  5. Posypać serem pokrojonym w cienkie paski. Zapiec do ścięcia się jajek w 170 stopniach (25-30 minut).
  6. Wyjąć z formy, udekorować kiełkami, pozostałym pomidorem i szczypiorkiem. Podawać z ketchupem.
Smacznego!
*Użyłam silikonowej foremki o średnicy 15 cm. Można też zapiec frittatę na patelni (takiej przeznaczonej do uzywania również w piekarniku - lub jeśli obu tych rzeczy nie macie możecie użyć małej tortownicy wysmarowanej odrobiną tłuszczu.





3 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)