Składniki:
- 1 kg pomidorów
- kilkanaście gałązek tymianku
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sałata lodowa
- pół opakowania szpinaku baby
- kiełki fasoli mung
- dressing z oleju, czosnku i bazylii - najlepiej jest użyć już aromatyzowanego oleju bo jest bardziej przesiąknięty przyprawami, niż ten zrobiony w domu na świeżo. Wystarczy kilka łyżek.
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między pomidory układamy nieobrany czosnek i gałązki tymianku. Skrapiamy oliwą.
- Pieczemy w 150 stopniach 1,5 h. W połowie pieczenia pomidory obracamy skórką do góry.
- Z przestudzonych pomidorów zdejmujemy skórkę.
- Do miski wrzucamy szpinak, posiekaną sałatę lodową i kiełki. Dodajemy kawałki pomidorów i zalewamy aromatyzowaną oliwą. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego tymianku dla aromatu.
Smacznego!
Sałatka z pieczonymi pomidorami i szpinakiem |
Pieczone pomidory i szpinak - bomba ! Już mi smakuje :D
OdpowiedzUsuńMi też! :) Pyszne połączenie!
UsuńPozdrawiam serdecznie
Lubię sałatki :)
OdpowiedzUsuńSzpinak i pomidor-para idealna. Koniecznie spróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie prezentuje się ta sałatka! :) pieczone pomidory i szpinak, to musi być udany duet :)
OdpowiedzUsuńTeraz pomidorki smakują najlepiej, trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuń