wtorek, 22 maja 2018

Spring rolls z tuńczykiem i pesto z młodych liści rzodkiewki

Spring rolls to danie, które często przygotowuję w różnych wariantach. Tym razem wiosenna wersja z tuńczykiem oraz pysznym pesto z liści młodej rzodkiewki. Zjedliśmy po 5 od razu. Myślałam, że będą na kolację, ale gdy tylko odłożyłam aparat wciągnęliśmy je ze smakiem i bez wyrzutów sumienia.
Same zdrowe składniki i szybkie przygotowanie, a do tego w kuchni nic się nie marnuje - zazwyczaj wyrzucamy liście rzodkiewki, a szkoda. W połączeniu z oliwą i pestkami dyni są przepyszne. Całe pesto ma bardziej orzechowy niż rzodkiewkowy smak, natomiast danie jest bardzo lekkie, wiosenne i odświeżające za sprawą soku z limonki.


Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
  • liście rzodkiewki z jednego pęczka
  • 3/4 szklanki prażonych pestek dyni
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub z oliwek
  • 100 g makaronu ryżowego "nitki"
  • 10 płatów papieru ryżowego 
  • sałata, rzodkiewka, żółta papryka, zielony ogórek 
  • cząstki limonki do podania
Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, by były pod ręką gotowe do nakładania i zawijania Spring rollsów: Makaron nitki gotujemy według przepisu na opakowaniu, rzodkiewkę kroimy w talarki, papryke i ogórek w cienkie paski. Przyrządzamy pesto: w kielichu blendera umieszamy liście rzodkiewki, pestki praz olej i miksujemy. 
  2. na patelnie wlewamy gorącą wodę z czajnika. Wkładamy do niej płat papieru na 15 sekund, wyjmujemy i układamy na czystej ściereczce. Na spód kładziemy 3 plasterki rzodkiewki, na nią sałatę, makaron nitki, paprykę, ogórek, tuńczyka i pesto. Całość ciasno zwijamy jak gołąbki (boki papieru  składamy do środka i zwijamy ciasny rulonik). W ten sposób przygotowujemy wszystkie rollsy do wyczerpania składników (puszka tuńczyka wystarczy na około 10 rollsów. 
  3. Zajadamy z pozostałym pesto, delikatnie skropione świeżym sokiem z limonki
Smacznego!

#MasterTuńczyk



  Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

1 komentarz:

  1. Znalazłam Pani bloga i żałuję że dopiero teraz :) świetne przepisy, mega dużo inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)