piątek, 24 marca 2017

Kasza bulgur z warzywami (pyszny i zdrowy zamiennik ziemniaków)

Co zamiast ziemniaków do obiadu?

A gdyby tak zdrowa kasza bulgur podduszona z warzywami? Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa, ryby czy po prostu jajka sadzonego. Jajko można na koniec wbić na wierzch kaszy, posolić i pod przykryciem się ugotuje w kilka minut - obiad gotowy.


Bardzo polecam, u nas takie potrawy ostatnio robią furorę :)

bulgur z warzywami

Składniki:
  • 3/4 szklanki opłukanej kaszy bulgur
  • 1/5 szklanki wrzątku (można użyć bulionu warzywnego lub wody z gotowania jakiegoś warzywa.. Ja użyłam osolonej wody z gotowania brokuła)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów 
  • 3 cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1.  Kaszę zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15-20 minut aż wchłonie wodę.
  2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchewkę w cienkie paseczki, a papryczkę czylli drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. 
  4. Na koniec dodajemy kaszę, ewentualnie solimy do smaku 

Smacznego :)
Podobny przepis znalazłam tutaj i pozmieniałam pod swoje upodobania :) 

1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)