poniedziałek, 15 lutego 2016

Jajka gotowane w pomidorach

Lubicie soczewicę?
Ja właśnie polubiłam.
Jednym z moich postanowień na ten rok było próbowanie nowych rzeczy. Rozglądając się po sklepowych półkach zwróciłam uwagę na soczewicę, ponieważ jem bardzo mało roślin strączkowych. Soczewica to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Pomaga zapobiegać groźnym chorobom, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Może być cennym produktem dla osób odchudzających się bo jest mało kaloryczna a na długo daje uczucie sytości.

Jak smakuje soczewica?
Nijak. Dla mnie ma smak obojętny, taki, który nikomu nie powinien specjalnie przeszkadzać. Warto dodać jej trochę do dania i samemu sprawdzić - nie powinna zdominować smaku. Ja uwielbiam pikantne dania z pomidorami, więc dla mnie ona tu jest jako taki wypełniacz :)
Samo danie natomiast pyszne - jajka ugotowane w pomidorach bardzo mi smakowały, uwielbiam płynne żółtko. Do tego obowiązkowo zielenina - właśnie wzeszła mi rzeżucha i już zjadłam całą porcję, muszę czekać aż odrośnie :)

Jajko gotowane w pomidorach

Składniki: (porcja dla 1 osoby)

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • pół szklanki wody
  • pół puszki pomidorów
  • 2 jajka
  • spora garść świeżej zieleniny - kiełków lub rzeżuchy
  • przyprawy - zioła prowansalskie, słodka papryka - po 1 łyżeczce i pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • Szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Na małej patelni lekko rozgrzać olej i dodać przyprawy. Podsmażyć minutę pilnując, by się nie przypaliły. Dodać posiekaną cebulkę i zeszklić. Wsypać suchą soczewicę, smażyć kolejną minutę. Dodać pomidory zmiksowane z wodą, przykryć i dusić całość 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy soczewica zmięknie wbić na wierzch jajka, lekko posolić i przykryć.
Gotować około 4-5 minut aż białko jajek się zetnie. Można tez dłużej jeśli ktoś woli ścięte żółtko.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Fajne danie :) Ja bardzo lubię soczewicę w wersji śniadaniowej, a z pomidorami komponuje się naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniadaniowej nie jadłam, ale robiłam też dorsza w podobny sposób na obiad. Niedługo zamieszczę przepis. Z soczewica dopiero się poznajemy ale będzie to długotrwała znajomość :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)