Efekt pycha!
Leczo można też zamrozić jeśli zostanie Wam nadwyżka (to proporcje na prawie pełny garnek 4 litrowy więc trochę tego jedzenia będzie.
Ja zamroziłam od razu dwie porcje na 23 grudnia - wtedy nie ma mowy bym miała czas ugotować dla nas normalny obiad. Wyjmę tylko z zamrażarki, zagotuję i zjemy - najprawdopodobniej z razowym pieczywem. Polecam takie rozwiązanie i pomyślenie o tym za wczasu żeby 23 nie mieć kłopotu :)
Leczo z mielonym mięsem |
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 3 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: 2 łyżeczki tymianku, 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki oregano, 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Papryki i cebulę kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w półplasterki.
- W dużym garnku rzogrzewamy olej i wrzucamy na niego przyprawy oprócz czosnku. Smażymy przez minutę cały czas mieszając.
- Do przypraw dodajemy czosnek, chwilkę podsmażamy (ostrożnie, nie wolno przypalić czosnku)
- Dodajemy cebulę, szklimy często mieszając. Do cebuli dodajemy mięso i podsmażamy jednocześnie je rozdrabniając (najlepiej to robić tłuczkiem do ziemniaków)
- Do mięsa wrzucamy pieczarki, pokrojone papryki, zalewamy pomidorami z puszki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy wszystko do miękkości (około 40-50 minut). Od czasu do czasu mieszamy
- Na koniec zdejmujemy pookrywkę i gotujemy chwilę bez przykrycia żeby nadmiar sosu odparował. W razie potrzeby zagęszczamy koncentratem i jeszcze doprawiamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)