Bardzo polecam wszystkim amatorom śledzia
Sałatka ze śledziem |
Składniki: (wyszły mi 3 pucharki takie jak na zdjęciu)
- 5 płatów matiasa
- 3 pieczone buraki
- 1 duże, winne jabłko
- pół dużego, zielonego ogórka
- 4 łyżki oleju lnianego
- sok z połowy limonki
- mała garść liści melisy (można zastąpić koperkiem)
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- pieprz
Przygotowanie:
- Rybę namoczyć w zimnej wodzie przez dwie godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
- Buraki upiec: odciąć końće, wymyć, polać łyżką oleju rzepakowego i dobrze go rozprowadzić. Zawinąć w folię, piec w 200 stopniach do miękkości (około 1,5 h)
- Jabłko obrać i pokroić w kostkę
- W misce wymieszać śledzia z jabłkiem, skropić limonką i dodać olej oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać.
- Ogórka obrać i pokroić w kostkę
- W pucharku układać warstwami - 2 łyżki śledzia, łyżka ogórka, łyżka buraków, łyżka jogurtu - i znów śledź, ogórek, buraki, wierzch udekorować małą porcją jogurtu, pieprzem i listkiem melisy.
Smacznego!
Po wymieszaniu salatka oczywiście zdominowana sokiem z buraczka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)