czwartek, 26 listopada 2015

Pyszna i Zdrowa sałatka śledziowa na obniżenie cholesterolu

O oleju lnianym oraz śledziu i ich właściwościach wspominałam już przy okazji przepisu na pyszny tatar śledziowy. Dziś na bazie tamtej propozycji powstała sałatka - dla mnie strzał w dziesiątkę z tym połączeniem smaków. Oboje z mężem wyczyściliśmy swoje pucharki do cna. Nie dość, że to pyszna i zdrowa kolacja, to jeszcze pięknie się prezentuje.

Bardzo polecam wszystkim amatorom śledzia

Sałatka ze śledziem

Składniki: (wyszły mi 3 pucharki takie jak na zdjęciu)

  • 5 płatów matiasa
  • 3 pieczone buraki
  • 1 duże, winne jabłko
  • pół dużego, zielonego ogórka
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • sok z połowy limonki
  • mała garść liści melisy (można zastąpić koperkiem)
  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę namoczyć w zimnej wodzie przez dwie godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
  2. Buraki upiec: odciąć końće, wymyć, polać łyżką oleju rzepakowego i dobrze go rozprowadzić. Zawinąć w folię, piec w 200 stopniach do miękkości (około 1,5 h)
  3. Jabłko obrać i pokroić w kostkę
  4. W misce wymieszać śledzia z jabłkiem, skropić limonką i dodać olej oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać.
  5. Ogórka obrać i pokroić w kostkę
  6. W pucharku układać warstwami - 2 łyżki śledzia, łyżka ogórka, łyżka buraków, łyżka jogurtu  - i znów śledź, ogórek, buraki, wierzch udekorować małą porcją jogurtu, pieprzem i listkiem melisy.
Smacznego!

Po wymieszaniu salatka oczywiście zdominowana sokiem z buraczka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)