wtorek, 4 sierpnia 2015

Omlet z cukinią i łososiem

Przepyszne śniadanie dla miłośników łososia. Nie lubię go mocno podgrzewać, traci wtedy smak, więc ląduje na omlecie w ostatniej sekundzie.
Takie śniadanie przygotujecie w 10 minut.
Cukinia na działce tak mi obrodziła, że ostatnio ląduje w neimal każdej potrawie. W omlecie jest dla mnie niewyczuwalna, smak dominują łosoś i szczypiorek.

Omlet z cukinią i łososiem
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • szklanka startej na grubych oczkach cukinii
  • około 50-100 g łososia wędzonego
  • szczypiorek
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
  1. Jajka solidnie roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Gdy się mocno napowietrzą dodać startą cukinię i rozmieszać.
  2. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło. Gdy zacznie lekko skwierczeć wlać jajka, przykryć i smażyć całość lekko potrząsając żeby nie przywarło. Smażymy bez odkrywania aż wierzch się zetnie (to jedna z metod smażenia omletów, można też podważać zesmażony omlet przechylając patelnię w taki sposób, by nieścięta jeszcze masa spływała na dno patelni.
  3. Gdy omlet się zetnie posypujemy szczypiorkiem i porwanymi plastrami łososia. Szybko zdejmujemy z patelni i podajemy. Można lekko skropić sokiem z cytryny przed jedzeniem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)