środa, 15 lipca 2015

Potrójnie owocowe placuszki z płatków owsianych

Trzy różne rodzaje owoców, płatki owsiane i ser biały. Pożywne, lekkostrawne, pełne witamin i minerałów a jednocześnie bardzo lekkie, pyszne, wręcz deserowe śniadanie.Czas przygotowania? Maksymalnie 20 minut (uwzględniając czas przebrania jagód i drylowania czereśni, więc na weekendowe śniadanie jak znalazł.

Bardzo polecam, placuszki wychodzą przepyszne



Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich Kupiec
  • 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 średnie jabłko
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 150g jogurtu greckiego
  • 100 g białego chudego sera
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
  1. Płatki miksujemy (wystarczy kilka sekund) i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do płatków razem z żółtkiem i 2 łyżkami jogurtu, miksujemy do połączenia składników.
  3. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Do gotowej masy wsypujemy jagody i znów delikatnie mieszamy.
  4. Patelnie lekko natłuszczamy i rozgrzewamy. Formujemy małe placuszki i smażymy do zrumienienia z obu stron.
  5. czereśnie miksujemy z serem i resztą jogurtu. 
  6. Gotowe placuszki podajemy z sosem czereśniowym i posypujemy jagodami dla dekoracji.
Smacznego!
















Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)