środa, 17 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty

Jedna z moich ulubionych wersji surówki z młodej kapusty - z dodatkiem ogórka gruntowego, koperku i cytryny. Co tu dużo pisać - przepyszna.

Surówka z młodej kapusty

Składniki: (na 2 porcje)


  • 2 pełne szklanki drobno poszatkowanej młodej kapusty
  • 2 ogórki gruntowe
  • cytryna
  • 1 łyżka oliwy
  • koperek do smaku - ja dałam pół pęczka
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Poszatkowaną kapustę wsypać do miski i zasypać solą. Ugniatać dłonią przez kilka minut tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Odstawić na pół godziny (w tym czasie kapusta zmięknie).
  2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  3. Do kapusty dodać starte ogórki, posiekany koperek, sok z połowy cytryny i oliwę. Wymieszać.
  4. Do surówki warto podać cząstki cytryny - świeżo wyciśnięta podczas jedzenia dodaje aromatu. Dodatkowo każdy może sobie sam doprawić wedle własnego uznania.
Smacznego!

Ten przepis pojawił się już wcześniej na moim drugim blogu. Podobną surówkę robię równiez ze starszej kapusty, przepis znajdziecie tutaj surówka z białej kapusty
A to zdjęcie tamtej suróweczki:
Surówka z białej kapusty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)