piątek, 6 marca 2015

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Uff... nadrobiłam zaległości ze zdjęciami. W ostatnim tygodniu nie było przepisów, bo nie miałam kiedy zgrać zdjęć :) Za to w najbliższych dniach pojawi się wiele ciekawostek: koktaile, kurczak duszony w grzybach leśnych, kilka różnych propozycji na surówki do obiadu a nawet sos pochodzący z Etiopii.  Zaglądajcie bo będzie wiele ciekawych i pysznych przepisów.

Dziś szybka, prosta surówka, którą bardzo lubimy. Jest wyrazista w smaku, soczysta i chrupiąca. Dobrze pasuje do mięs i ryb.

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 średni por
  • 5 większych ogórków konserwowych
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Kapustę poszatkować. Zasypać solą morską i chwilę pougniatać rękoma (jak zagniatanie ciasta). odstawić na bok na czas przygotowania innych składników (nie do lodówki)
  2. Jabłko i marchewki obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
  3. Pora drobno szatkujemy
  4. Ogórki odsączamy z zalewy i ścieramy na grubych oczkach.
  5. Koperek drobno siekamy.
  6. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty. Zalewamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie mieszamy.
Można jeść od razu ale moim zdaniem najlepiej smakuje gdy się trochę przegryzie w lodówce (na jakąś godzinkę polecam odstawić.)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)