sobota, 28 marca 2015

Pierś kurczaka pieczona w folii - bardzo soczysta

Pierś kurczaka pieczona w folii z grzybami

Dziś pyszne danie obiadowe, które już jakiś czas temu wypatrzyłam na innym blogu. bardzo soczysta i delikatna pierś kurczaka, intensywny aromat grzybów. Ta metoda pieczenia piersi w pakuneczku foliowym była dla mnie nowością, ale jak się okazało jest to banalnie proste. Autor przepisu proponuje, by pakunki podać gościom nie naruszone - ja to zupelnie odrzucam, nie wyobrażam sobie przy stole rozrywania tej folii pełnej płynu z duszenia, przybrudzonej, ociekającej na obrus ... U mnie obowiązkowo pierś pięknie pokrojona w plastry i podana na ryżu ugotowanym z kurkumą. Obok grzyby, które piekły się razem z mięsem. Do tego surówka i mamy na prawdę pyszny, wykwintny niemal obiad. Bardzo polecam ten przepis.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • tymianek
  • 4 ząbki czonku
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy (nie wylewamy wody). Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Pieczarki kroimy w półplasterki. Czosnek w cieniutkie plasterki.
  3. Pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą morską, pieprzem (u mnie odrobina pieprzu cayenne) oraz tymiankiem. 
  4. 2 arkusze folii składamy na pół by otrzymać podwójny arkusz.
  5. Na folii układamy pieczarki wymieszane z grzybami. Dodajemy pół łyżeczki masła i posiekany czosnek. Na wierzchu kładziemy pierś, na nią jeszcze pół łyżeczki masła. 
Zwijanie pakunku:
  1. Składamy folię na pół, by przykryła mięso. Górny i dolny bok arkusza zwijamy. 
  2. Powinniśmy otrzymać pakunek otwarty z jednego boku a z trzech zamknięty.
  3. Przez otwarty bok wlewamy kilka łyżek wody z moczenia grzybów. Dokładnie zawijamy folię, by woda się nie wydostała.
  4. Tak samo przygotowujemy drugi pakunek.
Pieczemy w 220 stopniach 25 minut. Pakunki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut nim je otworzymy. Najlepiej po otwaciu pakunku wyjąć mięso na deskę i pozwolić mu jeszcze chwilę "odpocząć" przed pokrojeniem w plasterki.

Smacznego!

Pierś kurczaka pieczona w folii


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)