piątek, 17 października 2014

Szybki obiad: Tuńczyk w sosie pomidorowym

Dziś zapraszam na błyskawiczny i zdrowy obiad z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przygotowanie zajęło mi dosłownie 5 minut - oczywiście wcześniej ugotowałam sobie makaron. W sam raz na zabiegany dzień lub gdy jesteście chorzy czy zmęczeni. Raptem kilka składników, a efekt bardzo dobry.

Tuńczyk w sosie pomidorowym

Składniki:

  1. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  2. 1,5 pomidora
  3. 1/4 średniej cebuli
  4. 2 nieduże ząbki czosnku
  5. 1 łyżka naturalnego serka homogenizowanego
  6. Zioła - u mnie kilka liści bazylii i kolendry
  7. Makaron razowy - tyle, ile zje jedna osoba
Przygotowanie:
  1. Pomidory pokroić w ósemki i wyciąć głąba. Wrzucić do misy blendera. Dodać cebulę, czosnek i zioła (listek odłożyć do dekoracji). Zmiksować. Dodać serek i krótko zmiksować do połączenia.
  2. Na zimną patelnię wylać tuńćzyka razem z zalewą. Dodać sos pomidorowy. Włączyć mały ogień, przykryć i podgrzać. 
  3. Do ciepłego sosu wrzucić makaron, wymieszać. Jeśli makaron był zimny to przykryć i chwilę podgrzać. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)