czwartek, 25 września 2014

Zdrowy majonez

jeśli dbacie o zdrowie i linię to wątpię, by w Waszej lodówce był sklepowy majonez. Są jednak osoby, które bez majonezu obejść się nie mogą i z tego względu nawet nie próbują zmienić stylu życia - no bo jak to, bez majonezu!?
Dla osób na diecie odpadają zatem ich ulubione sałatki, odpada i jarzynowa a wielka szkoda, bo to samo zdrowie (wyłączając ten nieszczęsny majonez oczywiście)

Oznajmiłam kilka dni temu mężowi, majonezożercy, że majonez będzie, ale domowy, w wersji zdrowej.
Wykrzywił usta w grymasie, a mi przyszło na myśl, że wewnętrznie się zagotował :)
Dzień później wykazał sie niebywałą odwagą by z wielką niechęcią spróbować mojego zdrowego majonezu.
A chwilę później sałatka jarzynowa z tymże majonezem zniknęła z lodówki :) Majonez został zaaprobowany, a mój "majonezożerca" zgodził się odstawić sklepowy majonez :)

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale koszty zrobienia na spróbowanie są nieduże, zajmuje to chwilę czasu a może się okazać, że i Wam posmakuje ta wersja majonezu :)

Słów kilka o tym, co wychodzi: nie jest to typowy majonez. W smaku najbardziej mi przypomina kielecki, chociaż nie jest z nim identyczny. Sprawdzi się w sałatkach, na kanapki, a ja go używam zamiast masła :)

Bardzo gorąco Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. inspiracja tutaj - zmieniłam proporcje i skład pod swój smak.

A już niebawem sałatka jarzynowa ze zdrowym majonezem, zapraszam :)
Zdrowy majonez


Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy (sarepska lub stołowa)
  • szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować na twardo - nie studzić, potrzebne są gorące. Obrać
  2. Z serka wiejskiego zlać płyn (nie wylewać). Do serka dodać musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
  3. jajka ugotować na twardo. Obrać i gorące dodać do serka. 
  4. Miksować na dużych obrotach około 10 minut, aż grudki znikną
  5. Wlać odlany wcześniej z serka płyn i jeszcze krótko zmiksować. Ewentualnie doprawić do smaku
  6. Przełożyć do słoika i schłodzić. najlepiej smakuje po 1 dniu w lodówce.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. swietny pomysl :) ! musze kiedyś spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy ten majonez chyba zrobie ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z tym majonezem, muszę zrobić, żeby przekonać się że jest lepszy niż tradycyjny :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)