Gorąco polecam!
Sos z pieczonych warzyw |
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 1 średnia cukinia
- odrobina oliwy do skropienia
- kilka łyżek octu winnego
Przygotowanie:
- Pomidory ktoimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Obok układamy tak samo przygotowaną paprykę.
- Cukinię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną w ósemki cebulkę.
- Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą lub olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 0,5 godziny. Cukinia powinna zmięknąć, cebulka się delikatnie zrumienić. Skórka papryki może być czarna.
- Z papryki i pomidorów zdejmujemy skórkę.
- Cukinię mielimy jako pierwszą. Odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dokładamy pozostałe zmielone warzywa. Przyprawiamy.
- Sos przekładamy do garnka i redukujemy na małym ogniu. Doprawiamy wedle uznania; u mnie pieprz, chilli, papryka słodka. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
- Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Smacznego!
Warzywa do pieczenia |
Redukowanie sosu |
Sos z pieczonych warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)