niedziela, 21 września 2014

Sos z pieczonych warzyw na zimę do słoików

Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pyszny sos na zimę do słoików. Przygotowany wyłącznie z pieczonych warzyw i przypraw. Idealny do ryb, jak najbardziej do drobiu,a ja to wcinam i na kanapki zamiast ketchupu :)

Gorąco polecam!

Sos z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1 średnia cukinia
  • odrobina oliwy do skropienia
  • kilka łyżek octu winnego
Przygotowanie:
  1. Pomidory ktoimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Obok układamy tak samo przygotowaną paprykę.
  2. Cukinię obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojoną w ósemki cebulkę.
  3. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą lub olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 0,5 godziny. Cukinia powinna zmięknąć, cebulka się delikatnie zrumienić. Skórka papryki może być czarna.
  4. Z papryki i pomidorów zdejmujemy skórkę. 
  5. Cukinię mielimy jako pierwszą. Odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dokładamy pozostałe zmielone warzywa. Przyprawiamy.
  6. Sos przekładamy do garnka i redukujemy na małym ogniu. Doprawiamy wedle uznania; u mnie pieprz, chilli, papryka słodka. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
  7. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Smacznego!
Warzywa do pieczenia
Redukowanie sosu

Sos z pieczonych warzyw 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)