poniedziałek, 16 listopada 2015

Tatar śledziowy na obniżenie cholesterolu

W naszej diecie nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami krążeniowymi. Polacy spożywają za mało ryb i ma to zdaje się swoje odbicie w liczbie zachorowań na: miażdżycę, zawały, udary i inne tego rozmiaru zagrożenia. Dobre tłuszcze pomagają regulować ciśnienie i utrzymywać odpowiedni poziom cholesterolu, dodatkowo wspomagają proces odchudzania i zapobiegają odkładaniu tkanki tłuszczowej.

Dziś zapraszam na przepyszny tatar zawierający dwa składniki bardzo bogate w "dobre" tłuszcze. Śledzie - choć są tłuste to jednocześnie niskokaloryczne, bogate w kwasy omega3. Do śledzi dodamy olej lniany - fenomenalny, niezbędny w mojej ocenie produkt w kuchni każdej osoby zagrożonej problemami krążeniowymi. Pośród olejów nie ma sobie równych jeśli chodzi o bogacwo dobrych kwasów tłuszczowych.

Uwaga!
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno. Nie wolno go podgrzewać, a tym bardziej na nim smażyć.
Dodawajmy go do sałatek, można też skropić gotowe danie.

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 4 małe płaty śledzia (około 0,3 kg)
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z ćwiartki limonki
  • pół małej cebuli lub kilka cebulek marynowanych
  • zimna woda
Przygotowanie:
  1. Śledzia namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę podobnej wielkości jabłko i od razu skropić sokiem z limonki. Wymieszać.
  3. Dodać pokrojoną cebulę, posiekany koperek i polać olejem. Wszystko dokładnie wymeiszać.
Podawać z razowym chlebem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ja czasem jem również z kaszą gryczaną (nie każdemu pasuje takie połączenie)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)