Dziś zapraszam na przepyszny tatar zawierający dwa składniki bardzo bogate w "dobre" tłuszcze. Śledzie - choć są tłuste to jednocześnie niskokaloryczne, bogate w kwasy omega3. Do śledzi dodamy olej lniany - fenomenalny, niezbędny w mojej ocenie produkt w kuchni każdej osoby zagrożonej problemami krążeniowymi. Pośród olejów nie ma sobie równych jeśli chodzi o bogacwo dobrych kwasów tłuszczowych.
Uwaga!
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno. Nie wolno go podgrzewać, a tym bardziej na nim smażyć.
Dodawajmy go do sałatek, można też skropić gotowe danie.
Tatar ze śledzia |
Składniki:
- 4 małe płaty śledzia (około 0,3 kg)
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z ćwiartki limonki
- pół małej cebuli lub kilka cebulek marynowanych
- zimna woda
Przygotowanie:
- Śledzia namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę podobnej wielkości jabłko i od razu skropić sokiem z limonki. Wymieszać.
- Dodać pokrojoną cebulę, posiekany koperek i polać olejem. Wszystko dokładnie wymeiszać.
Podawać z razowym chlebem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ja czasem jem również z kaszą gryczaną (nie każdemu pasuje takie połączenie)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)