wtorek, 17 listopada 2015

Pikantna pasta z mięsa z rosołu

Wczoraj wspominałam o właściwościach oleju lnianego, a dziś zapraszam na kolejny przepis z jego udziałem. Tym razem gotowane mięso z rosołu w postaci pikantnej pasty z dodatkiem oleju lnianego - pyszna i wyrazista pasta kanapkowa, a jednocześnie nic się nie marnuje. Pastę z mięsa z rosołu można oczywiście doprawić wedle własnego uznania, dziś wersja dla miłośników pikantnych smaków.

Pasta z mięsa z rosołu ma aksamitną, puszystą konsystencję, nie jest ani sucha, ani mdła jak mogło by się wydawać. Solidne doprawienie i nawilżenie bardzo zdrowym tłuszczem nadaje jej wielu fantastycznych właściwości nie tylko smakowych ale i zdrowotnych

Pasty z olejem lnianym nie należy zapiekać ani podgrzewać
Pasta z mięsa z rosołu
Składniki
  • Mięso drobiowe z rosołu. Użyłam 1 udka i 5 skrzydełek
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 łyżki sosu pomidorowego chilli
  • 2 marynowane papryczki piri piri lub szczypta pieprzu cayenne
  • 3-4 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
mięso zblendować z marchewką, pietruszką, sosem chilli i papryczkami na gładką masę.
Dodać 3 łyżki oleju, zmiksować. w razie potrzeby można dodać jeszcze łyżkę oleju by dodatkowo nawilżyć masę, chociaż moja była już dość wilgotna (zależy ile nam wyjdzie mięsa)

Smacznego!
Pasta bardzo dobrze smakuje z razowym chlebem, posypana odrobiną świeżego koperku.
Papryczka na kanapce to tylko dekoracja do zdjęcia, nie polecam podawania tak kanapek :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)