wtorek, 8 marca 2016

Wykwintna sałatka Wielkanocna

Coś eleganckiego, przepysznego, wykwintnego na Wielkanoc?
Proszę bardzo :)

Sałatka z łososiem Gravlax i majonezem z roszponki?
Pewnie brzmi skomplikowanie, ale w cale takie nie jest.
Rybę przygotowujemy 2 dni wcześniej, majonez dzień wcześniej. W dniu podania tylko składamy sałatkę.
Jeśli nie masz specjalnego wykrawacza z popychaczem by zrobić taką małą porcję okrągłej sałatki możesz użyć małej tortownicy, lub podać sałatkę w małych szklaneczkach dbając o równe, ładne warstwy.

Wykwintna sałatka z łososiem
Składniki: (1 porcja)

  • 3 łyżki łososia Gravlax, pokrojonego w kostkę Przepis na łososia tutaj
  • 4 łyżeczki zdrowego majonezu z roszponką Przepis tutaj
  • 2 łyżki ogórka zielonego pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • zielenina do dekoracji.
Przygotowanie:
Układamy warstwy sałatki:
1 Posiekane białko -  łyżeczka majonezu - łosoś - majonez - ogórek - majonez - białko - majonez - 2 żółtka
Na wierzch wykładamy drobną dekorację - może być odrobina rzeżuchy, szczypiorku, kawałek ryby.
Nie zrażajcie się odnośnikami do innych przepisów - całość jest prosta. Nie powielam tutaj przepisu na łososia i majonez żeby było przejrzyście ;) 

Smacznego!

1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)