poniedziałek, 10 października 2016

Pilaw z kaszy bulgur z mielonym mięsem (jednogarnkowy FIT)

Pierwszy raz jadłam kaszę bulgur i z pewnością nie ostatni. Bardzo szybko można z niej przygotować pyszne i zdrowe danie jednogarnkowe, czyli Pilaw. Do tej potrawy można dodać przeróżne składniki, jada się go nawet na słodko.

Ja proponuję Wam pikantną wersję Pilawu - z mięsem mielonym i warzywami.

PS. W każdej diecie ważne są urozmaicenia i poszukiwania nowych smaków. Warto próbować obcych kuchni i wzbogacać dietę w zdrowe produkty - na przykład kaszę bulgur. 

Pilaw z mięsem mielonym i kaszą bulgur

Składniki:
  • 1 szklanka opłukanej kaszy bulgur
  • 0,7 kg mielonego mięsa drobiowego (najlepiej mielony udziec indyka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 -3 łyżki oleju rzepakowego
  • Do podania: szczypiorek i odrobina oleju lnianego (opcjonalnie)
przyprawy; pieprz cayenne, słodka papryka, trawa cytrynowa, tymianek

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać na sitku pod zimną wodą, odcedzić.
  2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. W dużym garnku *rozgrzać olej. Podsmażyć mięso (dobrze je rozbijać w trakcie podsmażania tłuczkiem do ziemniaków) 
  4. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę. Zeszklić.
  5. Dodać marchew i paprykę oraz koncentrat. Chwile wszystko razem podsmażyć i dobrze przemieszać.
  6. Dodać opłukaną kaszę i zalać 2 szklankami wody. Wymieszać i zagotować.
  7. Danie przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Zdjąć z ognia, odczekać jeszcze 5 minut i podawać posypane szczypiorkiem i lekko skropione olejem lnianym.
Smacznego!

* - Najlepiej użyć garnka o nie przywierającej powłoce i z ciężką pokrywką, która nie pozwoli płynom odparować.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja raczej staram się nie używać :) bez soli jest bardzo dobre, zapewniam :)

      Usuń
  2. aby mięso nie zbryliło się podczas smażenia lepiej jest zacząć od zimnego garnka i podgrzewać go z mięsem

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)