Kasza gryczana z jajkiem sadzonym |
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej (mniej więcej tyle znajduje sie w jednym woreczku
- liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
- płaska łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- odrobina oleju do usmażenia jajka
- szczypta soli
- dowolne warzywa
przygotowanie:
- Kaszę wsypać do rondla i zalać 1,5 szklanki wody. Dodać listek laurowy, majeranek, sos sojowy i olej (jeżeli mamy możemy też dodać kilka pokruszonych suszonych grzybów). Przykryć i zagotować. Gotujemy do momentu aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut, trzeba pilnować). Gdy woda zniknie z garnka odstawiamy go z ognia i owijamy szczelnie w koc lub duży ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.
- Na zimną patelnię wlewamy odrobine oleju. Wbijamy jajko i solimy. Przykrywamy i dopiero teraz włączamy ogień. Smażymy na wolnym ogniu aż białko się zetnie (nie odkrywamy przykrywki w tym czasie).
Smacznego!
Idealne jajko sadzone |
Właśnie zrobiłem. Z pomidorem malinowym. Pyszne. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń