wtorek, 28 października 2014

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Szybko i pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej! Do risotto możecie dodać różne składniki, ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia :) Ja zdecydowałam się na kurczaka i świeży szpinak, a do bulionu dodałam kurkumę dla pięknego koloru potrawy.

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub warzywno - drobiowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w kostkę. Zasypać przyprawą gyros, zalać olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paseczki długości około 2-3 cm. Pora w cienkie półplasterki
  3. na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać paprykę i pora, zmniejszyć ogień i poddusić 5 minut.
  4. Mięso z warzywami przesunąć łopatką na brzeg patelni. W wolnym miejscu wsypać surowy ryż i od razu zalać go bulionem. Lekko przemieszać (sam ryż) i przykryć. Dusić na wolnym ogniu aż ryż wchłonie bulion (trzeba pilnować, jeśli bulionu zabraknie należy dolać więcej, inaczej ryż się przypali).
  5. Gdy ryż będzie miękki dodajemy posiekany szpinak i czekamy aż straci objętość. całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego!


Risotto ze szpinakiem


1 komentarz:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)