niedziela, 8 listopada 2015

Piri Piri Stir Fry - podkręć swój metabolizm!

Ossstro! :)
Potrawa, która pobudzi Wasz metabolizm do pracy za sprawą wspaniałych właściwości kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach piri piri. Do tego imbir, również stymulujący przemianę materii oraz kurkuma poprawiająca trawienie. Wszystkie trzy składniki mają też inne, wspaniałe dla nas właściwości (imbir podnosi odporność a kapsaicyna może nawet pomagać w chorobach nowotworowych).


Pikantne stir fry

Składniki:
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • pół limonki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 marynowane papryczki piri piri
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mieszanki kiełków na patelnię
  • makaron ryżowy tagiatelle
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Dodać sok z limonki, olej, przyprawy i drobno posiekane papryczki piri piri. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Paprykę pokroić w cienkie paski, ananasa w cząstki.
  3. Bardzo mocno rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Na mocnym ogniu obsmażyć mięso często mieszając. Nie przypalać.
  4. Dodać kiełki, paprykę i ananasa, podsmażyć minutę i od razu podawać. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym (makaron przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu - mój się tylko zalewa wrzątkiem i czeka kilka minut). Gotowy makaron odcedzamy i przerkładamy na patelnię na kilka sekund by wchłonął soki potrawy.
Smacznego!

Ananas wspaniale równoważy ostrość dania oddając słodki sok. Chyba ten ananas jest najpyszniejszy :)
Dzięki krótkiemu smażeniu warzywa i kiełki nie stracą wartości odżywczych. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)