Potrawa, która pobudzi Wasz metabolizm do pracy za sprawą wspaniałych właściwości kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach piri piri. Do tego imbir, również stymulujący przemianę materii oraz kurkuma poprawiająca trawienie. Wszystkie trzy składniki mają też inne, wspaniałe dla nas właściwości (imbir podnosi odporność a kapsaicyna może nawet pomagać w chorobach nowotworowych).
Pikantne stir fry |
- 0,5 kg piersi kurczaka
- pół limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- płaska łyżeczka kurkumy
- 1 puszka ananasa
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 marynowane papryczki piri piri
- 1 papryka czerwona
- 100 g mieszanki kiełków na patelnię
- makaron ryżowy tagiatelle
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Dodać sok z limonki, olej, przyprawy i drobno posiekane papryczki piri piri. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
- Paprykę pokroić w cienkie paski, ananasa w cząstki.
- Bardzo mocno rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Na mocnym ogniu obsmażyć mięso często mieszając. Nie przypalać.
- Dodać kiełki, paprykę i ananasa, podsmażyć minutę i od razu podawać. Najlepiej smakuje z makaronem ryżowym (makaron przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu - mój się tylko zalewa wrzątkiem i czeka kilka minut). Gotowy makaron odcedzamy i przerkładamy na patelnię na kilka sekund by wchłonął soki potrawy.
Smacznego!
Ananas wspaniale równoważy ostrość dania oddając słodki sok. Chyba ten ananas jest najpyszniejszy :)
Dzięki krótkiemu smażeniu warzywa i kiełki nie stracą wartości odżywczych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)