Kalafiora piekłam z myślą o zrobieniu z niego pasty kanapkowej, dlatego bardzo mocno doprawiłam (łączyłam później z łagodniejszymi składnikami, przepis niebawem).
Takiego upieczonego też można pochrupać (zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu), chociaż zmniejszylabym ilość pieprzu cayenne i imbiru.
Pieczony kalafior |
Składniki:
- 1 nieduży kalafior
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pół płaskiej łyżeczki suszonego imbiru
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
- pół płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
- płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Kalafior podzielić na różyczki.W dużej misce umieścić olej i przyprawy, rozmieszać. Wrzucić kalafior i dokładnie wymieszać z przyprawami.
Różyczki rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!
Przepis dla miłośników pikantnego jedzenia. Jeśli nie lubicie takiego to dobierzcie własne przyprawy - np słodką paprykę, kurkumę, jakieś ziółko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)