środa, 7 października 2015

Pieczony kalafior na ossstro!

Ossstro! :)

Kalafiora piekłam z myślą o zrobieniu z niego pasty kanapkowej, dlatego bardzo mocno doprawiłam (łączyłam później z łagodniejszymi składnikami, przepis niebawem).

Takiego upieczonego też można pochrupać (zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu), chociaż zmniejszylabym ilość pieprzu cayenne i imbiru.
Pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół płaskiej łyżeczki suszonego imbiru
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
  • płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Kalafior podzielić na różyczki.W dużej misce umieścić olej i przyprawy, rozmieszać. Wrzucić kalafior i dokładnie wymieszać z przyprawami.
Różyczki rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego!
Przepis dla miłośników pikantnego jedzenia. Jeśli nie lubicie takiego to dobierzcie własne przyprawy - np słodką paprykę, kurkumę, jakieś ziółko.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)