środa, 30 września 2015

Pieczone placki z cukinii

Prosta i smaczna alternatywa dla smażonych placków. Dość szybko się robi a dodatek sosu czosnkowego jest bardzo "na miejscu" ;) Idealne na kolację :)

Pieczone placki z cukinii


Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej
  • ćwiartka małej cebulki - starta na drobnych oczkach tarki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
Sos:
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty i wymieszany z 3 łyżkami jogurtu greckiego

Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki (wcześniej wydrążyć pestki jeśli trzeba). Posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut. Gdy puści wodę odcedzić i mocno odcisnąć.
  2. o cukinii dodać jajko, cebulę, mąkę i przyprawy, wymieszać.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować małe placuszki. Piec w 200 stopniach 40 minut - w połowie pieczenia przewrócić na druga stronę.
  4. Podawać z sosem czosnkowym
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)