wtorek, 28 lipca 2015

Zdrowy obiad w 5 minut

Bardzo prosty obiad, który przygotujecie w dosłownie kilka minut. Mi służy najczęściej jako posiłek po ćwiczeniach albo kolacja. Większość składników można mieć zawsze gdzieś w szafce - ani tuńczyk ani makaron szybko się przecież nie psują, a do nich można dodać to, co pod ręką. Dziś u mnie grillowana cukinia, a makaron przygotowałam na ostro-paprykowo. Pyszności!
Takie danie możecie też przygotować rano w kilka minut i zabrać do pracy - wystarczy tylko szczelnie zamknąć, żeby makaron nie wysychał. Będzie pyszne na zimno. Jak z odgrzewaniem w mikrofali to nie wiem, bo nie używam. Gdyby ktoś sprawdził proszę o informację w komentarzu :)

Szybki i zdrowy obiad z tuńczyka

Składniki:

  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • makaron ryżowy /z fasoli mung (tyle, ile zjecie na jedną porcję)
  • 6-8 cienkich plastrów cukinii
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oleju (może być rzepakowy, lniany, oliwa)
  • opcjonalnie, jeśli lubimy ostre jedzenie możemy dodać sporą szczyptę pieprzu cayenne i ostr sos chilli lub tabasco
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mój makaron zalewa się na 3 minuty wrzątkiem, przykrywa i od razu odcedza)
Plastry cukinii grillujemy po minucie z każdej strony na suchej patelni grillowej
W miseczce mieszamy olej, slodką paprykę, sos sojowy i pieprz cayenne. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
Na talerz lub do płaskiej miseczki wykładamy makaron, cukinię i tuńczyka. Można lekko skropić tabasco lub sosem chilli.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)