Takie danie możecie też przygotować rano w kilka minut i zabrać do pracy - wystarczy tylko szczelnie zamknąć, żeby makaron nie wysychał. Będzie pyszne na zimno. Jak z odgrzewaniem w mikrofali to nie wiem, bo nie używam. Gdyby ktoś sprawdził proszę o informację w komentarzu :)
Szybki i zdrowy obiad z tuńczyka |
Składniki:
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- makaron ryżowy /z fasoli mung (tyle, ile zjecie na jedną porcję)
- 6-8 cienkich plastrów cukinii
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka oleju (może być rzepakowy, lniany, oliwa)
- opcjonalnie, jeśli lubimy ostre jedzenie możemy dodać sporą szczyptę pieprzu cayenne i ostr sos chilli lub tabasco
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mój makaron zalewa się na 3 minuty wrzątkiem, przykrywa i od razu odcedza)
Plastry cukinii grillujemy po minucie z każdej strony na suchej patelni grillowej
W miseczce mieszamy olej, slodką paprykę, sos sojowy i pieprz cayenne. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.
Na talerz lub do płaskiej miseczki wykładamy makaron, cukinię i tuńczyka. Można lekko skropić tabasco lub sosem chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)