Jeśli macie gliniany garnek koniecznie spróbujcie zrobić tą kapuchę, jest pyszna :)
Przepis znalazłam u Danusi
Kiszona młoda kapusta |
- 2 średnie główki młodej kapusty
- 60 dag marchwi
- 3 czubate łyżki posiekanego koperku
- 3 duże ząbki czosnku
- 9 łyżeczek soli morskiej
Naczynia:
3 duże garnki (około 5 litrowe) lub duża miska
Garnek gliniany lub kamionkowy
4-5 dużych słoików
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy i umieszczamy w misce. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew, posiekany koperek i czosnek oraz sól. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- Kapustę ugniatamy mocno przez chwilę żeby zmiękła. odstawiamy na kolejne 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy kapustę do glinianego garnka (razem z wodą, którą puściła). przykrywamy talerzykiem i dociskamy czymś ciężkim, na przykład wyparzonym kamieniem (ja docisnęłam słoikiem, do którego naładowałam różnych małych, cięzkich przedmiotów). Dociśniętą kapustę odstawiamy na całą noc.
- Rano kapustę przekładamy do słoików razem z zalewą. Nakrętek nie zakręcamy do końca.
- Kapusta powinna się kisić w słoikach 2-4 dni, zależy od tego jaka ma być kwaśna. Dwa razy dziennie kapustę trzeba przebić żeby uwolnić gazy z dna słoika. inaczej wybije nam woda górą. Przebić można na przykład trzonkiem od tłuczka do mięsa, lub czymkolwiek twardym i długim.
- Gotową kapustę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Aniu, bardzo Ci dziękuję za komentarz. Nie każdy potrafi dać znać, że skorzystał z przepisu i wstawił na swojego bloga. Tym bardziej dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anusiu :)
To ja dziękuję za kolejny świetny przepis :) Zawsze, gdy przyjdzie mi na myśl "zjadłabym coś nowego" zaglądam do Ciebie i nigdy się nie zawiodłam, a wypróbowałam już chyba 10 Twoich przepisów :)
UsuńPozdrawiam serdecznie