piątek, 24 lipca 2015

Wegański smalec

Wegański smalec ze śliwką tak nam posmakował, że od razu po skończeniu go zabrałam się za wypróbowanie drugiego przepisu z jadłonomii, tym razem na wegański smalec z jabłkiem. Smakuje inaczej niz ten ze śliwką - jest dla mnie trochę słodszy, jabłko jest dużo bardziej wyczuwalne niż śliwka, i chociaż nie dominuje za bardzo smalcu to nadaje całości taki posmak, za sprawą którego wersja jabłkowa jest dla mnie "mniej smalcowata". Smalec z jabłkiem też jest smaczny i bardzo szybko zjedliśmy całą porcję, ale robiąc wegański smalec po raz trzeci (zapewne w przyszłym tygodniu) napewno sięgnę po śliwkę.
Warto wypróbować obu wersji, są inne, obie bardzo smaczne. Dla mnie ze śliwką lepsza, ale o gustach się nie dyskutuje :)
Wegański smalec

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna jałowca
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, ziele, jałowiec, liście laurowe i podsmażyć na niedużym ogniu aż cebula będzie miękka i złocista, a jabłko zmięknie.
  2. Fasolę odcedzić i zblendować z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym, majerankiem i pieprzem.
  3. Do fasoli wsypać słonecznik i krótko zmiksować (na prawdę dosłownie kilka sekund, żeby słonecznik nam potem lekko chrupał przy jedzeniu.
  4. Dodajemy przesmażoną cebulkę z jabłkiem (wcześniej wyjmujemy listek i ziarna). Już nie miksujemy, a tylko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)