Warto wypróbować obu wersji, są inne, obie bardzo smaczne. Dla mnie ze śliwką lepsza, ale o gustach się nie dyskutuje :)
Wegański smalec |
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna jałowca
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i jabłko, ziele, jałowiec, liście laurowe i podsmażyć na niedużym ogniu aż cebula będzie miękka i złocista, a jabłko zmięknie.
- Fasolę odcedzić i zblendować z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym, majerankiem i pieprzem.
- Do fasoli wsypać słonecznik i krótko zmiksować (na prawdę dosłownie kilka sekund, żeby słonecznik nam potem lekko chrupał przy jedzeniu.
- Dodajemy przesmażoną cebulkę z jabłkiem (wcześniej wyjmujemy listek i ziarna). Już nie miksujemy, a tylko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)