środa, 8 lipca 2015

Surówka z białej rzodkwi

W te upały piłam po 4 litry kompotu z czerwonej porzeczki dziennie - nic tak nie orzeźwia :) Z jedzeniem natomiast zawsze mam kłopot, bo ani nie mam ochoty stać przy parujacych garnkach, ani na jedzenie czegokolwiek ciepłego. Królują za to sałatki i surówki, na przykład surówka z białej rzodkwi. Jest lekko ostrawa, ale dodatek jabłka ładnie równoważy smak. Do tego zimny jogurt i można się najeść i schłodzić. Nic innego w upał mi nie trzeba :)

Surówka z białej rzodkwi

Składniki:

  • 2 korzenie białej rzodkwi
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 średnie marchewki
  • szklanka drobno posiekanego świeżego szpinaku
  • łyżka oleju rzepakowego 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Rzodkiew i jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Marchew obieramy i ścieramy na małych oczkach.
Dodajemy posiekany szpinak, jogurt i olej, dokładnie mieszamy. Przed podaniem najlepiej schłodzić godzinę w lodówce, ale można też jeść od razu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)