czwartek, 9 lipca 2015

Kompot z porzeczek - najlepszy na upały

Nie znam drugiego napoju, który lepiej by orzeźwiał niz kompot z czerwonej porzeczki. Powinien być kwaśny i bardzo mocno schłodzony. Ja podaję go dodatkowo z kostkami lodu, w których zamrażam pojedyncze porzeczki (wyglądają całkiem efektownie). jeśli zrobimy takie kostki warto też mieć słomki do picia, żeby jakaś zabłąkana porzeczka nie wpadła nam do ust z napojem.

Kompot z porzeczek i jabłek

Składniki:

  • 3 szklanki obranych z ogonków porzeczek
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 3,5 litra wody
  • cukier do smaku: ja dałam 1 łyżkę
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Jabłko obrać i pokroić na cząstki.
Na wrzątek wrzucić porzeczki i jabłka. Gotować na małym ogniu aż jabłka będą miękkie (kilkanaście minut).
Doprawić cukrem i porządnie schłodzić.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Z porzeczek jeszcze nie piłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Szczególnie jeśli wrócą upały :)

      Usuń
  2. Mmm, pyszna musi być, bardzo lubię takie kwaskowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)