wtorek, 16 czerwca 2015

Placuszki z jabłkiem i sosem czereśniowym - FIT śniadanie w 15 minut

Szybko i pysznie :)
Kolejna wersja przepisu - ostatnio podawałam placuszki orkiszowe z gruszką oraz sosem truskawkowym
tym razem placki zrobiłam z jabłkiem a sos z czereśni - wyszło przepysznie. Dzięki temu do jednego posiłku spożywamy dwie porcje owoców :)

Zachęcam do wypróbowania przepisu - gdy się robi takie placuszki szczególnie dla jednej osoby to jest dosłownie kilkanaście minut, a naprawdę warto zjeść wyjątkowe śniadanie, od razu ma się lepszy dzień :)
Placuszki wychodzą bardzo puszyste i wilgotne, a dodatek sosu czereśniowego to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Placuszki orkiszowe w sosie czereśniowym

Składniki: (dla 1 głodnej osoby)

  • 1 jabłko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
Sos:
  • pół szklanki wydrylowanych czereśni
  • 2 czubate łyżki kremowego serka labneh - link do przepisu  
  • zamiast serka można użyć gęstego jogurtu greckiego (wtedy sos będzie rzadszy) ewentualnie uzupełnić go mielonym twarogiem.
Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 
  2. Jabłko obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Zmiksować jabłko, żółtko i jogurt naturalny.
  4. Dodać mąkę i wymieszać łopatką.
  5. Białko ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wmieszać łopatką w masę.
  6. Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)
  7. zblendować czereśnie z serkiem
  8. Na dno talerza wylać sos czereśniowy, a na nim ułożyć stosik placków. Udekorować odrobiną serka i czereśnią.
Smacznego!

Zdrowe śniadanie

Zdrowe placki z jabłkami

3 komentarze:

Każdy komentarz jest bardzo mile widziany :)