Kolejna wersja przepisu - ostatnio podawałam placuszki orkiszowe z gruszką oraz sosem truskawkowym
tym razem placki zrobiłam z jabłkiem a sos z czereśni - wyszło przepysznie. Dzięki temu do jednego posiłku spożywamy dwie porcje owoców :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu - gdy się robi takie placuszki szczególnie dla jednej osoby to jest dosłownie kilkanaście minut, a naprawdę warto zjeść wyjątkowe śniadanie, od razu ma się lepszy dzień :)
Placuszki wychodzą bardzo puszyste i wilgotne, a dodatek sosu czereśniowego to już prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
Placuszki orkiszowe w sosie czereśniowym |
Składniki: (dla 1 głodnej osoby)
- 1 jabłko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Sos:
- pół szklanki wydrylowanych czereśni
- 2 czubate łyżki kremowego serka labneh - link do przepisu
- zamiast serka można użyć gęstego jogurtu greckiego (wtedy sos będzie rzadszy) ewentualnie uzupełnić go mielonym twarogiem.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jabłko obrac i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Zmiksować jabłko, żółtko i jogurt naturalny.
- Dodać mąkę i wymieszać łopatką.
- Białko ubić na sztywno z małą szczyptą soli. Delikatnie wmieszać łopatką w masę.
- Lekko rozgrzać patelnię (wcześniej natłuszczoną kilkoma kroplami oleju rzepakowego). Formować małe placuszki i smazyć do zrumienienia z obu stron (około 2 minut na małym ogniu)
- zblendować czereśnie z serkiem
- Na dno talerza wylać sos czereśniowy, a na nim ułożyć stosik placków. Udekorować odrobiną serka i czereśnią.
Smacznego!
Zdrowe śniadanie |
Zdrowe placki z jabłkami |
obiad jak deser, dla mnie bombowa propozycja!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuń